Medicina Muncii se ocupa cu preventia, diagnosticarea si managementul bolilor profesionale si a accidentelor de munca. Serviciile de Medicina Muncii informeaza clientii asupra starii de sanatate a angajatilor si permit inscrierea in cadrul legal sub aspect medical, organizatoric al asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale.
Asistenta medicala impusa de legislatia muncii:
Noul cod al muncii prevede ca orice persoana care doreste sa se angajeze intr-un loc de munca trebuie sa aiba obligatoriu, in dosarul care se depune la Inspectoratul Teritorial de Munca si o Fisa de aptitudine care cuprinde examenul medical efectuat de un medic de medicina muncii.
Examenul medical la angajare permite Angajatorului sa cunoasca:
In functie de rezultatul examenului medical la angajarea in munca, medicul de medicina muncii face propuneri pentru:
Examenul medical periodic are ca scop:
Acest control permite Angajatorului sa cunoasca starea de sanatate a angajatilor, in stricta legatura cu procesul muncii, pe toata perioada cât acesta este angajat. Şi acest examen scuteste Angajatorul de orice problema legala care ar putea sa apara cu oricare dintre angajati.
Controlul medical periodic include:
Alte tipuri de controale:
Rezultatele tuturor controalelor medicale se inregistreaza in dosarul medical, care poate fi consultat de angajat, si care ramâne in arhiva. In situatia transferului, angajatul primeste copia dosarului sau medical.
Concluzia examenelor clinice si paraclinice se finalizeaza prin completarea fisei de aptitudini, numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru angajat in plic inchis si cu recomandari.
Obligatia angajatorului este de a completa pentru fiecare angajat:
Orice angajat cu aptitudine conditionata sau inapt temporar va intra intr-un program de supraveghere speciala, in care medicul de medicina muncii va urma evolutia afectiunii depistate pâna la vindecarea / stabilizarea ei, legatura cu medicul de familie sau medicul specialist fiind in aceasta etapa deosebit de importanta. Medicul de medicina muncii va prezenta angajatorului un raport scris cu privire la situatia starii de sanatate a angajatilor in relatie cu conditiile de munca si riscurile profesionale.